Dag 4: Weer bootje varen
23 mei 2026 - Maurik, Nederland
Vandaag rustig opgestaan, ontbeten op het terras en daarna weer met het bootje op pad. We varen eerst een rondje over de recreatieplas bij het Eiland van Maurik en gaan dan weer de Nederrijn op om richting Wijk bij Duurstede te varen. Daar gaan we lunchen dus we leggen in de jachthaven aan. Als we omhooglopen naar de kade zien we de havenmeester al iedereen aanspreken. Uhoh, dat wordt havengeld betalen! Maar als we melden dat we een sloepje hebben en alleen komen lunchen mogen we gratis liggen, mits we bij het molenrestaurant aan de haven lunchen. Helemaal prima!
We eten allebei molenaarsbrood met Parmaham die goed smaakt. Als we teruggaan naar de sloep besluiten we de benzinetankjes van onze 100% elektrische sloep te wisselen voor we weer gaan varen.
We hebben 2 tankjes aan boord; en wisselen blijkt de juiste keuze te zijn want de eerste is inderdaad bijna leeg. Omdat de pomp van de boot ook kapot is (zoals de boat coach nonchalant vertelde) drijft de bijna lege tank in een flinke laag water in het achterste opbergvak. Goed bootje dit! De havenmeester met grote baard ziet dat wij het klepje open hebben staan en springt meteen aan boord om te helpen. Wat een vriendelijke gast! Hij zegt dat we buiten de ontluchting van de tank ook even met een pompbal in de bezineleiding in de weer moeten (dat had de boat coach niet verteld), maar die vind hij zo niet. Na wat aan leidingen trekken hier en daar komt hij tevoorschijn, paar keer drukken en motor start meteen. Wij kunnen weer verder! 👍
We varen een parallelstukje van de Rijn; het is ondertussen behoorlijk druk geworden op het water! Daarna terug richting onze recreatieplas waar we nog een rondje doen en iets na vieren aanstalten maken om de boot in te leveren. Dat moet via een website waar je foto’s moet uploaden als bewijs dat de boot netjes ingeleverd is (inclusief foto’s van dingen die er bij ons helemaal niet bij zaten, zoals het anker 🤦♂️) en natuurlijk werkt ook dat niet goed: op de laatste pagina gebeurt er niets. Afijn, we geven de sleutel binnen maar af en mailen dat we alles netjes en op tijd ingeleverd hebben. Happyboats.nl: we zouden het niet aanraden 😳
We eten bij de brasserie van het park. Een paar minuten voor 8 zien we op de site dat die om half 9 sluit, dus we haasten ons snel ernaartoe ploffen om iets na 8 neer, en…. Het duurt een half uurtje voor de bestelling opgenomen wordt en nog langer voor het eten er is. En om half 10 komen er ook nog mensen eten. Voor niets gehaast dus! Eten (Schnitzel en Saté) is wel boven verwachting goed! 👍
Suzanne:24 mei 2026Kapitein onno😁